Co dělat, když natankujete nesprávné palivo?

Natankovali jste trochu benzínu do dieselu?

Pokud zjistíte, že jste omylem natankovali benzín místo nafty, okamžitě přestaňte tankovat a hlavně nestartujte motor. Pokud jste natankovali jen malé množství benzínu, můžete situaci zachránit. Na čerpacích stanicích se prodávají přípravky, které zvyšují mazivost nafty. Nalijte tento přípravek podle návodu do nádrže a doplňte naftou. Po ujetí dalších 100 km opět doplňte naftu, aby se směs zředila.

Nejbezpečnějším řešením je nechat nádrž vyprázdnit a propláchnout odborníky. Nesnažte se sami vypouštět palivo nebo provádět složité úpravy, které by mohly způsobit další problémy.

Natankovali jste plnou nádrž benzínu do dieselu?

Nezapínejte zapalování ani nestartujte motor, aby se palivové čerpadlo nespustilo a nevpustilo benzín do palivového systému. Dokonce ani neotvírejte dveře řidiče, protože některé vozy aktivují čerpadlo při otevření dveří. Kontaktujte odborný autoservis a nechte nádrž propláchnout. Pokud se benzín dostane do palivového systému, vozidlo ztratí výkon a motor se vypne. V takovém případě je nutné navštívit servis, kde vyčistí palivový systém a vymění palivový filtr.

Natankovali jste naftu do benzínového motoru?

Tato situace je méně pravděpodobná díky užšímu otvoru benzínové nádrže, ale stále může nastat, zejména při tankování z kanystru. Nafta může způsobit vážnější poškození benzínového motoru než opačně. Bude třeba vyměnit olej, zapalovací svíčky, palivový filtr a v nejhorším případě i katalyzátor nebo benzinovou pumpu. U přeplňovaných motorů s přímým vstřikováním může nafta ucpat vstřikovače a palivové vedení.

Natankovali jste benzín s nižším nebo vyšším oktanovým číslem?

Oktanové číslo udává odolnost paliva proti samozápalu při kompresi ve válci motoru. Většina čerpacích stanic nabízí paliva s oktanovým číslem 95 a 98. Pokud natankujete benzín s vyšším číslem, nic se nestane. Při natankování paliva s nižším číslem může dojít k mírnému snížení výkonu a zvýšení spotřeby paliva, ale auto nebude zásadně poškozeno.

Omylem jste natankovali ethanol E85 nebo bionaftu B100?

Moderní auta jsou obvykle uzpůsobena na paliva s určitým podílem biosložky, ale benzín E85 (s 85 % biosložky) a bionafta B100 nejsou vhodné pro běžné motory. Ethanol E85 může způsobit opotřebení ventilových sedel a korozi, zatímco bionafta B100 může u moderních naftových motorů způsobit problémy s kompatibilitou a dlouhodobý provoz se nedoporučuje.