Víte, jaký je rozdíl mezi povinným a havarijním pojištěním?

Co je havarijní pojištění a proč je užitečné?

Mnoho řidičů si nesprávně myslí, že povinné ručení pokryje i škody na jejich vlastním vozidle v případě nehody. Povinné ručení však hradí pouze škody na majetku, zdraví nebo životě, které způsobíme ostatním účastníkům silničního provozu. Na opravy vlastního vozidla se vztahuje havarijní pojištění.

Co zahrnuje havarijní pojištění?

Rozsah krytí havarijního pojištění závisí na vybrané pojišťovně a jejím produktu, přičemž klíčová jsou krytá rizika. Základní balíčky havarijního pojištění obvykle pokrývají havárie, vandalismus, krádeže a střety se zvěří. Mezi další krytá rizika patří živelné škody, jako jsou krupobití, povodně nebo vichřice. Pojištění lze také rozšířit o další rizika, například poškození zvěří, pojištění zavazadel, úrazové pojištění, pojištění skel nebo rozšířenou asistenci.

Kdy se vyplatí havarijní pojištění?

Havarijní pojištění se vyplatí především u novějších vozidel, kde jsou náklady na opravy vysoké. Nicméně i majitelé starších automobilů by tuto pojistku neměli opomíjet. Dnes mnoho pojišťoven nabízí výhodné havarijní pojištění i pro starší vozidla, obvykle do stáří 20 let.

Havarijní pojištění a cestování do zahraničí

Pokud často jezdíte se svým vozidlem do zahraničí, měli byste zvážit sjednání havarijního pojištění. V takovém případě je vhodné rozšířit pojistné krytí o rozšířenou asistenci, která vám poskytne pomoc nejen v případě nehody, ale i při neopravitelné poruše. Tato služba může zahrnovat i odvoz vozidla zpět do České republiky.