Typy a značení motorových olejů: Co tam nalít?

Vybrat správné mazivo pro váš vůz dnes zvládne většina motoristů. Na obalu motorového oleje najdete označení jako "5W-30" a v manuálu k autu se snadno dozvíte, jaké označení je pro váš motor vhodné. Ale co tato čísla a písmena znamenají? A co se stane, když použijete jiný typ oleje, než je doporučený?

Jaké druhy motorových olejů existují?

Nejprve si položme otázku: "Co od oleje očekáváme?" Hodně. Musí fungovat za všech podmínek - v zimě při -30 °C i v letních vedrech. Olej musí správně promazávat motor při klidné jízdě i při vysokých rychlostech na dálnici. Musí být účinný při nízkých i vysokých teplotách a neustále mazat potřebné části motoru. Navíc motor částečně chladí, odvádí teplo pryč. Proto je důležité vybrat správný typ motorového oleje.

Co znamená označení "W"?

Nejběžnější dělení motorových olejů je podle normy SAE, která rozlišuje 6 zimních tříd (0W-25W) a 5 letních (20-60). První číslo s "W" (z anglického winter) označuje viskozitu oleje při nízkých teplotách. Druhé číslo označuje viskozitu při vysokých teplotách. Pro běžného řidiče je důležité, že čím nižší je první číslo, tím lépe olej teče při nízkých teplotách. Čím vyšší je druhé číslo, tím lépe odolává vysokým teplotám. Označení oleje vám tak pomůže zjistit, který typ je pro vaše auto nejvhodnější.

Příklady použití

Například olej 0W-30 je vhodný do mrazivých podmínek, protože při startu v zimě rychle promaže motor. Na druhé straně, pro závodní vozy je lepší olej 20W-60, který za vysokých teplot spolehlivě funguje. Víte, jaký olej nalít do svého auta?

Míchání motorových olejů

Pokud jste zmatení, nezoufejte. Každé auto má jasně danou specifikaci motorového oleje, takže nemůžete udělat chybu. Výrobce ví, co doporučuje a proč. U moderních motorů nedoporučujeme měnit specifikaci oleje nebo používat náhradní produkty. Na fórech nebo od zkušených mechaniků se můžete dozvědět, že pro starší motory je lepší hustší olej. Motor pak méně spotřebovává olej. Takové změny ale vždy konzultujte s odborníkem.